5 zaken waarop je moet letten bij de bouw van een eigen huis

5 zaken waarop je moet letten bij de bouw van een eigen huis

mei 05
5 zaken waarop je moet letten bij de bouw van een eigen huis

Het is natuurlijk prachtig: een eigen stuk grond waarop je een eigen huis laat bouwen die volledig voldoet aan al jouw wensen. Maar er zijn wel zaken die je in de gaten moet houden voordat je het avontuur aangaat. Lees hier welke zaken dat zijn! 

1. Financiering

Zonder voldoende budget wordt het wel erg lastig om je droomhuis te kunnen bouwen. De eerste stap is daarom om je te verdiepen in de hypotheek. Hoeveel kun je maximaal lenen? Maar ook belangrijk: hoeveel wil je maximaal lenen? Je kunt de hypotheek afsluiten als alle koopovereenkomsten zijn getekend. Maar dat geldt ook voor alle aanneemovereenkomsten. Want het bouwen van een huis moet natuurlijk wel op een goede manier gebeuren.

2. De grond

Heb je de financiering rond, dan kun je met een gerust hart op zoek gaan naar een geschikt stuk grond dat aan jouw wensen voldoet. Het kan zijn dat je al een stuk grond bezit. In dat geval moet je goed kijken naar het bestemmingsplan, want dat moet in dit geval ‘woongebied’ zijn. Daarnaast moet je zorgen voor een bouwvergunning. Indien je nog geen grond tot je beschikking hebt, is de aanschaf van een zelfbouwkavel een goede optie. Let daarbij goed op eventuele voorwaarden waar de woning aan moet voldoen.

3. Een beeld van je droomhuis

Natuurlijk hoef je niet meteen te weten of je bijvoorbeeld bouwstaalmatten of wapeningsnetten nodig hebt. Maar het is geen overbodige luxe om een duidelijk beeld te hebben van jouw woonwensen. Het is verstandig om op volgorde van prioriteit je verschillende woonwensen op een rij te zetten. Zo ontstaat er een duidelijk beeld die je later kunt toetsen aan je budget en de ontwerpmogelijkheden.

4. Een architect

Heb je eenmaal een duidelijk beeld van je droomhuis, dan is het daarna zaak om een architect te zoeken. Met de architect kun je vervolgens samen tot een ontwerp komen dat realistisch is. Hij of zij zal komen met een aantal ontwerpvoorstellen aan de hand van jouw wensen. Heb je uiteindelijk een keuze gemaakt, dan komt er een definitief ontwerp en kan de bouw eindelijk van start gaan.

5. Een aannemer

Nu heb je mensen nodig die kunnen zorgen dat het ontwerp ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Vaak heeft een architect wel tips voor geschikte aannemers, maar het kan geen kwaad om meerdere aannemers te vragen een offerte op te stellen. Zo kun je verschillende partijen op een rijtje zetten. Belangrijk: zorg er voor dat de aannemer in ieder geval een afbouwgarantie in zijn offerte heeft gezet. Dat betekent dat je woning altijd wordt afgebouwd. Ook als de aannemer failliet gaat.

En de volgende stap is natuurlijk het inrichten van je huis. Maar voordat je aan die stap kan beginnen, wordt eerst de nodige geduld verwacht. Maar vergeet niet; dat is het dubbel en dwars waard!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *