Dakkapel kosten: waar moet je op letten?

Dakkapel kosten: waar moet je op letten?

mrt 18
Dakkapel kosten: waar moet je op letten?

Overweeg je een dakkapel aan te schaffen, maar heb je geen idee wat dat kost? Hieronder geven we je praktisch advies over de kosten en waar je op moet letten.

De prijs van een dakkapel

De kosten van een dakkapel worden door verschillende factoren bepaald. We noemen de belangrijkste en hoe deze de prijs beïnvloeden.

1.      Maten

Uiteraard bepaalt de maat van de dakkapel de prijs. De maat kun je het beste met een adviseur afstemmen en door hem laten meten. Misschien is er meer mogelijk dan je denkt. Een lage zolder kan worden uitgebreid tot één en soms wel twee volwaardige kamers door een nokverhoging (schuin dak) of een dakopbouw (plat dak). Een adviseur kan je helpen te bepalen wat het beste bij jouw huis past.

2.      Kunststof of hout

Hout ziet er mooier uit, maar vereist ook meer onderhoud. Daarom is er tegenwoordig ook houtlook kunststof. Dit gaat jarenlang mee en hoeft niet te worden geverfd. Daarnaast bestaan er ook gladde kunststof dakkapellen. Hout en houtlook kunststof zijn prijziger dan gladde kunststof kapellen.

3.      Isolatiewaarde

Dakkapellen kunnen verschillende isolatiewaarden hebben. Dit wordt de RC-waarde genoemd. Deze RC-waarde geeft de warmteweerstand van de totale constructie aan. Hoe hoger het getal, hoe beter de isolatie.

Er is een minimale RC-waarde die voor dakkapellen wettelijk is vastgelegd, maar het is goed om te kijken naar de rest van je huis. Een hogere RC-waarde draagt bij aan je energielabel en dat kan bijdragen aan de meerwaarde van je huis.

4.      Glas

De meeste warmte gaat verloren via de kozijnen en het glas. Voor de kozijnen is het dus nog belangrijker om te kiezen voor de juiste isolatiewaarde. Daarnaast kun je met glas geluid tegenhouden. Dat kan praktisch zijn als je aan een drukke weg woont. Ook brandwerend glas voor extra veiligheid is nog een optie.

5.      Ramen

Voor de ramen kun je kiezen uit draai-, kiep- of dichte ramen. Uiteraard zijn dichte ramen goedkoper dan ramen met meer mogelijkheden. Verschillende dakkapellen hebben verschillende combinaties die je vaak zelf kunt samenstellen.

6.      Accessoires

De bovengenoemde onderdelen bepalen vooral de prijs van een dakkapel. Daarnaast zijn er nog een heleboel praktische en esthetische accessoires die je kunt toevoegen. Voorbeelden zijn een vensterbank, led verlichting, zonwering, airconditioning, opbergruimte, een verholen goot voor de afwatering en ga zo maar door.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *