Hoe kies je de juiste matras?

Hoe kies je de juiste matras?

aug 07
Hoe kies je de juiste matras?

Een matras is echt zo’n aanschaf die je een tijd uitstelt en als het er eindelijk van komt schrik je van de prijs. Voordat je nu meteen gaat voor de goedkoopste kun je beter even stilstaan bij het belang van een goede matras en bij de vele soorten matrassen die er bestaan.

Soorten matrassen
Afgezien van grootte, dikte en soort tijk zijn er de volgende soorten matrassen:

Pocketvering matras
Een pocketvering matras is een matras met metalen veren, die elk in een zakje zitten (pocket). De pockets kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor het lichaam optimaal ondersteund wordt.

Matras met binnenvering
Ook deze matras heeft ook metalen veren maar deze zijn met een spiraaldraad verbonden. Dit matras is voorzien van een toplaag om het gewicht beter te verdelen.

Polyether matras
Een polyether matras is een ‘schuimrubber’matras. Het is licht en flexibel. De matras is minder geschikt voor mensen die veel transpireren. Deze matras is de goedkoopste.

Koudschuim
Een matras van koudschuim (een soort polyether) is heel geschikt voor mensen met een hoog gewicht. De matras heeft meer veerkracht wordt ook gemaakt van polyurethaan. Dit soort matras is voor zwaardere mensen meer geschikt dan een polyether matras omdat het meer steun geeft.

Traagschuim
Een matras van (gedeeltelijk) traagschuim is heel geschikt voor mensen met een gevoelig lichaam, bijvoorbeeld door reuma. De matras is zacht en vormt zich goed naar het lichaam van de slaper.

Latex matras
Latex is rubber. Soms gebruikt men natuurlatex, soms synthetische latex. Omdat rubber niet ademt kan een matras van dit materiaal benauwd aanvoelen. Het ligt lekker maar gaat korter mee dan de andere soorten matrassen.

Luchtgeveerde matras
In een matras van schuim bevindt zich een zak waarin lucht zit. Deze vormt zich naar het lichaam.

Uitproberen
Als je matrassen gaat proberen, zorg dan dat je uitgerust bent. Dat klinkt gek maar als je moe bent ligt elke matras lekker en is het veel moeilijker beslisen!