Trends: de grote lijnen

Trends: de grote lijnen

sep 25
Trends: de grote lijnen

Professionele trendwatchers zien voor de woninginrichting zich enkele belangrijke trends aftekenen.

Los van tijd en plaats

Mensen willen niet meer het gevoel hebben dat ze vast zitten aan een bepaalde manier van wonen. Ze willen het gevoel hebben dat ze hun interieur kunnen aanpassen en meenemen. Daarom wordt deze trend ook wel nomadisme genoemd. Geen vast omlijnde manieren waarop de meubelen staan of gebruikt worden, maar vrijheid.

Ook de beroemde trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft dit geconstateerd. Zij voert het nog wat verder: De huidige bewoner wil zijn of haar huis flexibel houden en vooral ook een persoonlijke touch geven, alsof het allemaal zelf bedacht is. Daarnaast willen we tegenwoordig dat ons meubilair tijdloos is en dus niet te trendy. Het interieur moet de eigen persoonlijkheid onderstrepen.

Ambachtelijkheid
We vinden het steeds belangrijker om een evenwicht te vinden tussen fabrieksmeubels en handgemaakte meubels en accessoires. Ook willen we tegenwoordig weer graag unica in huis hebben. Het idee om iets in huis te hebben dat niemand anders heeft, geeft een prettig gevoel. De meubelen van Piet Hein Eek, die kasten en tafels van steigerhout maakt, vormden hier al een voorbode van. De meubelen zijn eigenlijk allemaal behoorlijk gelijkvormig, maar omdat het hout een geschiedenis heeft is ieder meubelstuk toch uniek.

Innovatieve technieken
De techniek is de laatste jaren steeds verder voortgeschreden en daardoor kunnen ontwerpers experimenteren met bijzondere materialen. Ze kunnen vormen creëren die vroeger onmogelijk waren en dit leidt tot een grote creativiteit.

Niet alle experimenten zijn per se heel praktisch, maar inspirerend zijn ze wel. Denk bijvoorbeeld eens aan bacteriën die een bekleding voor een kruk maken of kommen die uit de 3d printer komen en gemaakt zijn van woestijnzand! Het voordeel van al die nieuwe technieken is dus dat meubelen en accessoires niet alleen functioneler gemaakt kunnen worden maar ook mooi en spannend.

Bron afbeelding