Verbouwplannen maken: hoe aanpakken?

Verbouwplannen maken: hoe aanpakken?

jul 24
Verbouwplannen maken: hoe aanpakken?

Verbouwen? Maak een goed plan!
Je gaat verbouwen! Dan weet je van te voren dat dit best een paar dagen in beslag kan gaan nemen. Misschien zelfs wel een paar weken – dat ligt maar helemaal aan het soort verbouwing. Voordat je met de sloophamer aan de gang gaat of de aannemer in huis haalt, is het verstandig om een verbouwplan op te stellen. Schrijf bijvoorbeeld een draaiboek waarin je opneemt wanneer het project moet beginnen, wanneer je de ruimte leeg gehaald moet worden en natuurlijk wanneer het project klaar moet zijn.

86521797Plattegrond
Natuurlijk begin je met het maken van een plattegrond, ongeacht of het nu om een nieuwe keuken, badkamer of dakkapel gaat een tekening is heel belangrijk. Een plattegrond tekenen kun je zelf doen, met behulp van programma’s op het internet of je laat het door de aannemer of architect doen. Meten is weten, wees daarom nauwkeurig, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kosten
Maak ook meteen een kostenplaatje. Wat gaat de nieuwe keuken, de serre of het doorbreken van een muur voor een grote slaapkamer precies kosten? Door offertes op te vragen bij aannemers en rond te kijken in bouwmarkten of keukenzaken kun je zeer goed inschatten wat de kosten zullen zijn. Maak een ruimte kostenopzet en houdt een marge aan, zodat je wat geld achter de hand hebt. Ook kun je een eventuele lening berekenen, inclusief rentekosten om te bepalen of het noodzakelijk is om een lening te nemen voor de verbouwing of niet.

Vergunning nodig
Voor sommige verbouwingen is een bouwvergunning noodzakelijk. Bij de gemeente kun je nagaan of het noodzakelijk is en kun je direct een vergunning aanvragen. Het verstrekken van een vergunning kan wat tijd in beslag nemen. Vraag deze ruim van te voren aan, zodat je niet achter komt te lopen op schema.

Herrie
Een verbouwing zal altijd geluidsoverlast geven. De buren op de hoogte brengen is daarom wel zo netjes. Spreek ze een paar dagen voor de verbouwing begint even aan of doe een briefje door de bus.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *