Waarvoor betaal je servicekosten?

Waarvoor betaal je servicekosten?

nov 07

Een appartement is een deel van een geheel
Een appartement is een deel van een groter geheel, namelijk het hele gebouw waarin het zich bevindt. Als je dus een appartement koopt, word je niet alleen eigenaar van je eigen woning, maar met alle andere bewoners samen, mede-eigenaar van het hele appartementencomplex. Van jouw gedeelte, jouw woning, mag jij als enige gebruik maken. Dat heet het exclusieve gebruiksrecht van je privégedeelte (het appartement).

Gemeenschappelijke gedeelten
Je bent mede-eigenaar van het hele complex. Je bent daardoor samen met de andere eigenaren verantwoordelijk voor het het onderhoud van het gebouw. Hiervoor bestaat een potje, waarvoor de eigenaren maandelijks servicekosten storten. De hoogte van het bedrag voor onderhoud kan variëren.

Overige diensten, buiten de kosten voor onderhoud
Soms zijn er meer diensten bij de servicekosten inbegrepen, diensten die buiten het bestek van het normale onderhoud vallen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een gezamenlijke watermeter is, centrale blokverwarming, die hoofdelijk wordt omgeslagen of personeel, zoals een huismeester of beheerder.

Ook kan er een anti-inbraaksysteem zijn waar maandelijkse kosten aan verbonden zijn. Dit alles leidt uiteraard tot een hoger bedrag aan servicekosten. Een reserve opbouwen ten behoeve van onderhoud is wettelijk verplicht, de overige diensten zijn facultatief. Als eenmaal het besluit is genomen tot invoering hiervan, dan is iedere eigenaar hier aan gebonden.

De Vereniging van Eigenaren
Met de koop van een appartement word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE bepaalt de hoogte van de servicekosten en ook wat daarmee gedaan wordt. Als lid heb je stemrecht en kun je meepraten over de besteding van het geld. Kijk voordat je een appartement koopt altijd even goed naar de statuten en reglementen van de VvE, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.